Losos obecný a jeho využití v kuchyni

Losos obecný a jeho využití v kuchyni

Losos obecný patří do tažných ryb.Většinu svého života žije v moři.V době tření se ale přesouvá proti proudu do řek,kde vyvádí nové jedince.Ti poté v řekách zůstávají nějakou dobu,pak odplouvají do moře,kde dospějou a poté se vrátí zpět do řek,kde se vylíhli.Velikost této ryby se pohybuje kolem 50-100 centimetrů.Losos obecný je dravá ryba.Živí se malými rybami.Nejoblíbenější potrava jsou drobní sledi.Ale i lososi se stávají chutnou potravou,například pro pstruhy v řekách a pro žraloky v moři  a v neposlední řadě chutnou potravou pro nás lidi.

Losos obecný je tučná ryba s růžovým,až cihlově červeným masem.Je to velice zdravá ryba s vysokým obsahem omega-3 a omega-6 mastných kyselin,vhodný pro těhotné ženy  pro lidi co drží dietu. Losos je v poslední době nejvyhledávanější rybou.Má nezaměnitelnou a výraznou chuť.Po uvaření,jeho maso krásně zrůžový.Po správném upečení by měl být šťavnatý a měl by se lehce rozpadat.Nejčastější úpravy jsou pečení,smažení a v neposlední řadě uzení.Uzený losos je u nás momentálně nejvyhledávanějsím pokrmem z ryb.

Několik skvělých receptů z lososa můžete najít na stránkách www.receptylosos.cz


Kategorie: Uncategorized

Share this post

Comments are closed.